W czerw­cu 2014 roku zo­sta­ły od­da­ne do użyt­ku wy­re­mon­to­wa­ne po­miesz­cze­nia Izby wy­pie­ku chle­ba „Od zia­ren­ka do bo­chen­ka”, sta­no­wią­ce drugi etap atrak­cji tu­ry­stycz­nych Kuź­ni­czy­ska, po „Izbie Tra­dy­cji Mły­nar­skich”.

Pierw­sza część Izby sta­no­wi Pie­cow­nia z ory­gi­nal­nym sza­mo­to­wym pie­cem chle­bo­wym Willy’ego Ap­pelt’a z Bol­ko­wa (Bol­ken­ha­in) da­to­wa­nie tego pieca oke­śla się na rok około 1900.

Jest to pier­wo­wzór póź­niej­szych stan­dar­do­wo pro­du­ko­wa­nych pie­ców typu „Re­kord”.

Piec typu Re­kord

Dru­gim po­miesz­cze­niem jest Cia­stow­nia, gdzie przy­go­to­wu­je się z za­kwa­su i mąki cia­sto, od­sta­wia się na piec do wy­ro­śnię­cia, a potem for­mu­je się w bo­chen­ki.